Ministerul Sănătății, Eugen Nicolăescu, vrea ca de la anul să transparentizeze relațiile pe care unele companii farmaceutice le au cu unii medici. Această intenție a șefului de la Sănătate apare în condițiile în care unii medici participă la tot felul de conferințe sponsorizate parțial sau integral de firmele producătoare de medicamente.
„Inclusiv la nivelul Uniunii Europene se discută despre faptul că unele companii farmaceutice au o atitudine destul de agresivă atunci când vine vorba să invinte unii medici la conferințe de presă. În acest sens, se încearcă să se găsească o formă prin care să se micșoreze, să spunem, această presiune, care, sigur, la un moment dat, ar putea să influențeze consumul unor medicamente”, a declarat ministrul.
Acesta a precizat că, până Comisia Europeană va lua o decizie în aces sens, instituția pe care o conduce lucrează deja la o soluție pentru a diminua acest fenomen. „Până Uniunea Europeană găsește o soluție, noi putem să facem o normă prin care atât companiile de medicamente, cât și medicii, să facă publice toate aceste acțiuni la care participă, atât unii, cât și alți, și prin transparență, probabil, că apetitul unora de a se într-o altă zonă, decât cea corectă se va diminua corespunzător. Dacă reușim să terminăm toată legislația pe domeniul acesta, atunci, cel mai probabil, de anul viitor ar trebui să intre în vigoare. De asemenea, ne gândim ca reprezentanții de vânzări de medicamente ale unor companii farmaceutice să fie, de asemenea, făcuți publici. Să știm că Ionescu și Popescu se duc în spitalul cutare și vor să vândă medicamentele A, B și C. Aceste lucruri să fie făcute publice și atunci vom ști dacă s-a influențat sau nu consumul de anumite medicamente. Transparența este cea care până la urmă ne va da rezultatele cele mai bune”, a declarat șeful de la Sănătate.
Întrebat unde vor fi afișate aceste date, șeful de al sănătate a precizat că aceste date vor fi publicate pe site-urile spitalelor. „Așa cum și astăzi spitalele sunt obligate să publice pe site-uri bugetele, schemele de personal și multe alte informații, în viitor vom crește gama acestor informații publice. Cu cât oamenii sunt mai bine informații, cu atât deciziile luate sunt mult mai corecte”, a declarat Nicolăescu.
ARPIM: „Companiilor membre li se solicită publicarea sumelor de bani transferate către profesioniștii din sistemul sanitar”
Reprezentanții companiilor farmaceutice susțin creșterea gradului de transparentizare în relația dintre firmele producătoare de medicamente și medici.
„Unul din obiectivele principale ale EFPIA (nr. European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) este creșterea gradului de transparență în relația dintre industria farmaceutică și profesioniștii din sistemul sanitar, iar pentru încurajarea acesteia, în luna iunie 2013, a fost finalizat și aprobat un ghid de transparentizare a relațiilor financiare ale companiilor farmaceutice cu profesioniștii din domeniul medical. Este o măsură de auto-reglementare impusă de industrie, prin care companiilor membre li se solicită publicarea sumelor de bani transferate către profesioniștii din sistemul sanitar, ca urmare a contractelor încheiate intre părți. Companiile membre se vor alinia acestui cod conform termenelor stabilite de EFPIA și vor începere colectarea datelor conform calendarului stabilit. Pregătirea pentru colectarea datelor se va face pe parcursul anului 2014, în 2015 va începe colectarea datelor, iar în 2016 vor fi publicate primele date. Menționăm că la acest cod vor adera toate asociațiile membre EFPIA și implicit companiile farmaceutice membre ale fiecărei asociații naționale”, a declarat pentru gândul Oana Martha Igrisan, director de comunicare al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).